"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη / να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος / γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις..."

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΚΗ ΖΕΗ, ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ / ALKI ZEI, TO KAPLANI TIS VITRINAS


Website counter

ΑΛΚΗ ΖΕΗ
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ (1963)"Το καπλάνι της βιτρίνας" δημοσιεύτηκε το 1963 και είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, που εμπεριέχει αρκετά αυτο-βιογραφικά στοιχεία από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο.
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, δανέζικα, φινλανδικά, νορβηγικά, σουηδικά, ρωσικά, βουλγαρικα, σλοβενικά, αλβανικά, τουρκικά, ουγγρικά, αραβικά, γιαπωνέζικα, κορεατικά, κλπ).
Το 1970 πήρε το βραβείο ALSC Mildred Batchelder (Η.Π.Α.).Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής:
Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δυο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους τούς διηγιέται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία ενός τίγρη –το καπλάνι, όπως το λένε στο νησί- που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού τους. Λίγο λίγο μπλέκονται στο παιχνίδι του καπλανιού της βιτρίνας μικροί μεγάλοι ύστερα από κάτι που συνέβηκε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, στις αρχές του Αυγούστου.

Τηλεοπτική μεταφορά του έργου σε σειρά 10 επεισοδίων έγινε το 1990 από την ΕΡΤ σε σενάριο σκηνοθεσία του Πέτρου Λυκα. Στη συνέχεια ακολουθούν σύνδεσμοι στα 10 επεισόδια της σειράς "Το καπλάνι της βιτρίνας" που προέρχονται από το
Οπτικοακουστικό Αρχειο της ΕΡΤ.


"Το καπλάνι της βιτρίνας" (1990)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Πέτρος Λυκας
Σκηνικά-Κοστούμια: Τάσος Ζωγράφος
Μουσική-Τραγούδια: Σάκης Τσιλίκης
Ερμηνεία: Νιόβη Αγγελίδου (Μέλια), Κορίνα Καραγιαννάκου (Μυρτώ), Νίκος Παπαχρήστος (Παππούς), Ματίνα Καρά (Μητέρα), Βαγγέλης Ζερβόπουλος (Πατέρας), Ευαγγελία Σέχα (Θεία Δέσποινα), Θάλεια Αργυρίου (Σταματίνα), Δημήτρης Βαένας (Νίκος).

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 9

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1Ο


Οι πληροφορίες σχετικά με το έργο και το φωτογραφικό υλικό προέρχονται
από την επίσημη ιστοσελίδας της Άλκης Ζέη:
http://www.alkizei.com

Επιμέλεια ιστοσελίδας: Φιλοθέη ΚολίτσηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου