"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη / να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος / γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις..."

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΙΔΩ, "Ταξίδι χωρίς επιστροφή" / SOTIRIOUDIDO

ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
(1909-2004)

"ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"
Απόσπασμα από το μυθιστόρημα "Οι νεκροί περιμένουν"

Η Διδώ Σωτηρίου διασκευάζει το παραπάνω μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους το 1976 το οποίο δημοσιεύεται με τον τίτλο "Μέσα στις φλόγες"

Διερεύνηση της εικόνας του Άλλου στο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου,
Οι νεκροί περιμένουν (1959)

Διαβάστηκαν στην τάξη αποσπάσματα από ολόκληρο το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου και το έργο τοποθετήθηκε στο θεματικό και ιστορικό του πλαίσιο (Μικρασιατική Καταστροφή 1922), ενώ διερευνήθηκαν οι πολλαπλές απεικονίσεις του Άλλου μέσα στο κείμενο αυτό. Διαπιστώθηκε ότι στο μυθιστόρημα της Σωτηρίου ο Άλλος είναι πολλαπλά παρών, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων, μεταμφιέσεων, ανατροπών και αναζητήσεων.

(α) Πρώτα πρώτα παρουσιάζεται ως γείτονας και φίλος, κυρίως μέσα από τα πρόσωπα συγκεκριμένων Τούρκων, με τα οποία οι ήρωες έχουν φιλικές σχέσεις.

(β) Στη συνέχεια η στερεοτυπική σύγκρουση του ‘κακού’ Τούρκου και του ΄καλού’ Έλληνα αποδομείται και αναδιοργανώνεται, με αντίπαλα μέρη αυτή τη φορά τους φτωχούς έναντι των πλουσίων, αδιάφορο αν είναι Έλληνες ή Τούρκοι.
(γ) Επιπλέον, ο ρόλος του αρνητικού ήρωα δεν ενσαρκώνεται μέσα στο μυθιστόρημα από τον εθνικό Άλλο, δηλαδή τον Τούρκο, αλλά από πλούσιους Έλληνες.

(δ) Το παιχνίδι των μεταμορφώσεων του Άλλου αποκτά τραγικότερες διαστάσεις, όταν ο Εαυτός γίνεται Άλλος, δηλαδή πρόσφυγας στον ίδιο του τον τόπο κι έχει να αντιμετωπίσει την πολύμορφη σκληρότητα των συμπατριωτών του.

(ε) Ωστόσο, παρά τις ανατροπές του στερεοτύπου του Άλλου και τις ποικίλες μεταμορφώσεις του, ο Τούρκος ως απρόσωπη εξουσία και κρατικός μηχανισμός βιώνεται ως ‘εθνικός εχθρός’, καθώς οι βασικοί πρωταγωνιστές του έργου εκφράζουν το εθνικό όραμα (Μεγάλη Ιδέα) της εποχής τους.

Για να δείτε τις Σημειώσεις σε μορφή αρχείου doc
πατήστε ΕΔΩ!


Επιμέλεια ιστοσελίδας: Φιλοθέη Κολίτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου